Panel logowania
EN PL
Logowanie nie powiodlo się, spróbuj ponownie.
Nie znaleziono twojego adresu mailowego w bazie członków.
Hasło zostało pomyślnie wysłane a twój adres e-mail
Zapomniałeś hasła?

OŚWIADCZENIE Zarządu Polskiej Rady Biznesu w sprawie zmian w funkcjonowaniu polskiego sądownictwa
wróć do aktualności

20 grudnia, 2017

Polska Rada Biznesu z niepokojem obserwuje rozwój wydarzeń związanych ze zmianami w funkcjonowaniu polskiego sądownictwa. Podnoszone są liczne zarzuty niezgodności proponowanych rozwiązań prawnych z Konstytucją RP oraz z fundamentalnymi, uniwersalnymi zasadami państwa prawa, wiele z tych zarzutów pochodzi od osób i środowisk, których opinia winna być szanowana lub co najmniej brana pod uwagę. Szczególny niepokój środowisk gospodarczych budzi faktyczne usunięcie z urzędu części sędziów Sądu Najwyższego oraz wprowadzenie instytucji skargi nadzwyczajnej w uchwalonym kształcie. Obecna temperatura dyskusji wokół tych kwestii wydaje się jednak nie sprzyjać rozwadze i rzetelnej ocenie kierunku zmian w wymiarze sprawiedliwości.

W związku z powyższym apelujemy do Pana Prezydenta o zawetowanie uchwalonych właśnie ustaw lub też skierowanie ich do Trybunału Konstytucyjnego, który jako jedyny ma uprawnienia i zarazem obowiązek bezstronnego rozstrzygnięcia toczącego się obecnie sporu prawnego.

Zarząd Polskiej Rady Biznesu

archiwum: